kpmg-curacao-b2b-sessie-dhr-vermeend | KPMG | BQ

KPMG Curaçao: B2B Sessie met Dhr. Vermeend

KPMG Curaçao: B2B Sessie met Dhr. Vermeend

Onderstaand artikel is een verslag van de lezing van Professor Dr. Willem Vermeend gehouden tijdens KPMG B2B sessie van 10 maart jl. KPMG organisatie regelmatig soortgelijke thought leadership sessie om daarmee haar kennis en netwerk te delen met de business community van Curaçao.

1000

Senior Commerce Manager

KPMG in Curaçao

Contact

Related content

Prof. Vermeend is internetondernemer, investeerder en bijzonder hoogleraar Economics en Internetbusiness. Daarnaast is hij commissaris bij een aantal internationale bedrijven en auteur van een groot aantal boeken op het terrein van de economie, financiën en fiscaliteit. Ook schrijft Vermeend samen met de internationale topeconoom prof. Rick van der Ploeg een wekelijkse internetcolumn In de periode 1984-2002 was de heer Vermeend actief in de Nederlandse politiek als Kamerlid en als staatssecretaris van Financiën en Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Hoe kan Curaçao zichzelf opnieuw uitvinden?

In de nieuwe belevingseconomie willen jonge mensen andere dingen dan 20 jaar geleden. Iedereen kan tegenwoordig een eigen bedrijf starten met een tablet of laptop en EUR 500 op zak. Al die nieuwe ontwikkelingen zijn mogelijk door de nieuwe online economie, die in een razend tempo de wereld aan het veranderen is. Maar wat betekent dit voor Curaçao?

 

Wat is die smartphone-economie?

In die rol heeft Vermeend een aantal trends voor de toekomst gesignaleerd. 'We gaan toe naar een “smartphone- en tabletconomie”. Geen pc's meer, maar mobiel internet. Dat vraagt om een andere manier van denken. Alles wordt gedigitaliseerd en als je niet 24 uur per dag gevonden kunt worden op internet, besta je ook niet”. Daarnaast kunnen we er volgens Vermeend niet meer onderuit: Big Data, sensoren en actuatoren ingebed in fysieke objecten en 3D-printen, zullen de nabije toekomst bepalen. “3D-printen veroorzaakt een revolutie in de maakindustrie, wasmachines rekenen zelf uit wanneer het de beste tijd is om een wasje te draaien en de supercomputer Watson bewijst in de medische wereld dat data mogelijkheden biedt die we nu nog niet eens kennen.”

 

Curaçao als belastingparadijs is verledentijd

“Curaçao als belastingparadijs of offshore markt, zoals vroeger, is passé. Ik heb gekeken naar de Curaçaose economie, die de afgelopen 10 jaar geen echte groei heeft doorgemaakt. Vroeger was de financiële industrie goed voor zo’n 40% van de Curaçaose economie. De financiële sector in de huidige vorm wordt steeds minder belangrijk. Vergeet het en laat het achter je. Curaçao moet zichzelf opnieuw gaan uitvinden. De komende 20 jaar verandert de wereldeconomie meer dan de afgelopen 50 jaar en Curaçao moet ervoor zorgen dat ze voorop loopt”.

 

Hoe kan Curaçao zichzelf opnieuw gaan ontdekken?

  1. Net als vele andere landen, is het huidige belastingsysteem verouderd. Geen ramp. “Ontwerp nu een nieuw en veel eenvoudiger belastingsysteem, die het nieuwe “internet ondernemen” stimuleert” zei Vermeend. Het nieuwe systeem moet meegaan met de internationaliseringtrend. “Begin snel te werken aan een “internet freedom act” en dan heb je als Curaçao een voorsprong. Chili en Nederland hebben dit ook al. Hierbij trek je start ups naar Curaçao aan (Innovatiebox). Stel een innovatie taskforce van mensen samen uit bv. de financiële sector actoren en anderen. Geen rompslomp meer met al die ingewikkelde, ouderwetse belastingregeltjes. Richt je op ondernemerschap!”.
  2. “Stop met die ‘papiertjes invullen cultuur”. Als een toerist of zakenreiziger op Hato aankomt moet hij met zijn smartphone langs een digitale pilaar kunnen swipen, waar hij een app van Curaçao download. Al zijn gegevens worden aan Curaçao gegeven, maar hij krijgt ook alle bezienswaardigheden, restaurants, te zien inclusief ‘Wil je ondernemer worden op Curaçao?’ en hij blijft voor altijd met die app van Curaçao op z’n smartphone, die 24 uur per dag online wordt bijgewerkt. Dit is de meest goedkope en super effectieve marketing, die een land zich maar kan bedenken.
  3. “Leg over het hele eiland gratis Wifi aan met super snel internet. Scholen, buurtcentra, start ups en vele andere belangrijke organisaties kunnen er op worden aangesloten”.
  4. “Ga over op zonne-energie en elektrisch rijden. Nu al kan zonne-energie even duur of goedkoop zijn dan energie op dit moment is, op Curaçao. En denk aan het positieve effect op je handelsbalans, want je hoeft geen diesel meer in te kopen! Binnen 3-5 jaar is zonne-energie ‘standard practice’ en Curaçao kan op die manier nu al een voorsprong nemen. Prijzen van elektrische auto’s gaan binnenkort drastisch omlaag en met elektriciteit via zonne-energie zal dit het goedkoop rijden spectaculair stimuleren. En er wordt wat afgereden op dit eiland en het is nog schoon ook!”
  5. “Stimuleer het onderwijs om opleidingen voor minstens 50% van de studies aan te bieden voor banen die inspelen op de nieuwe internet economie. Op dit moment wordt grofweg de helft van de studenten opgeleid voor banen die er over 5 à 10 jaar niet meer zijn. Opleiden is een groeimarkt. Online opleidingen kan vanuit elk (ei)land op de wereld aangeboden worden. Degene die talent “human capital” binnenhaalt en aantrekt, is de winnaar van morgen. Plaats 50 plussers niet terug om ze (vervroegd) met pensioen te laten gaan, maak ze mentoren van de young talents en laat ze werken tot wanneer ze willen”.
  6. “Focus op de Europese “rijke-50-plus-toeristen”, naast Nederlanders is de Duitse markt aantrekkelijk. Die trek je aan om naar Curaçao te komen. Zorg dat er goede gezondheidszorg is (wellness) en fitnessruimtes, looproutes zodat 50 plussers gezond kunnen verblijven op Curaçao. Zet bv. het slavenmuseum online! Het verkoopt. Plaats een 3D printing shop op de handelskade. In London verkopen ze die mini 3D poppetjes van jezelf voor 20 GBP per stuk!”

Kortom, zo sprak Vermeend tijdens zijn begeesterende speech; “Het kan niet anders dat Curaçao het gaat maken! Zet een stip op de horizon en ga ervoor. Wij zijn Curaçao en we gaan het maken, we gaan het eiland opnieuw heruitvinden. We moeten ons focussen op overmorgen, want de wereld gaat zo snel dat kunnen we ons niet voorstellen”. Volgens Vermeend is dat ook dé manier om innovatie te stimuleren. “Doordat de westerse wereld is gaan outsourcen is innovatie slachtoffer geworden. We moeten brains en productie bij elkaar houden. In de toekomst gaat het niet meer om kapitaal, maar om human capital.”

Connect with us

 

Request for proposal

 

Submit